logo

•• Energetická hodnota pekárkych výrobkov ••

Energetická hodnota pekárskych výrobkov je ovplyvnená  najmä sušinou výrobku  (obsahom vody)  a potom obsahom tukov. Ak porovnáme energetickú hodnotu vyrábaného sortimentu chlebov nezistíme žiadny významný rozdiel. 

Biele i čierne druhy chleba majú energetickú hodnotu na úrovni 1 050 kJ na 100 g.

Je to dané ich približne rovnakým obsahom vlhkosti, ktorý sa pohybuje okolo 40  % z celkovej hmotnosti výrobku i tým, že žiadny bežný druh chleba neobsahuje tuk. Receptúrna zmena pomeru ražných a pšeničných múk, prípadne prídavok inej  múky či šrotu sa  vzhľadom na  rovnakú energetickú hodnotu sacharidov a bielkovín prejaví len nepatrne. Podľa štatistického vyhodnotenia energetická hodnota Konzumného chleba je 1 047 kJ,   Vyrážkového chleba 1 070 kJ, Výberového chleba  1 058 kJ a Grahamového chleba tak isto 1 058 kJ na 100 g výrobku. Ale napríklad dovážaný Knäckebrot (tzv. chrumkavý chlieb), ma energetickú hodnotu  1 547 kJ, čo je o 50  % viac ako naše vyrábané chleby. Jeho obsah vody však nie je 40 %, ale len 7,5 %, čo znamená, že má oveľa vyššiu sušinu ako naše chleby. A práve to je príčina jeho vysokej energetickej hodnoty.

V  porovnaní s chlebom má bežné pečivo  vyššiu energetickú hodnotu, ktorá súvisí s nižším obsahom vody a prídavkom  tuku pri výrobe týchto výrobkov. Obsah vlhkosti sa pohybuje u bežného pečiva zhruba okolo 30 % a energetická hodnota napríklad mliečnych rožkov je 1 290 kJ na 100 g výrobku. Ešte vyššiu energetickú hodnotu majú výrobky jemného pečiva, čo je následok zvýšeného množstva tuku vo výrobku a ďalšieho zníženia obsahu vody . Pri zvýšenom obsahu tuku môže energetická hodnota dosiahnuť až 2 000 kJ na 100 g výrobku.

Pre porovnanie energetická hodnota tvrdých syrov je okolo 1 500 kJ, trvanlivých salámov okolo 1 700 kJ a mliečnej čokolády okolo 2 200 kJ na 100 g výrobku. Aj z tohto porovnania vidno, že  chlieb nie je  potravina s nadmernou energiou.



 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...